keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

"Ei tää mitään tee!"

Mä olen monen monta kertaa nillittänyt ihmisistä, jotka eivät vaan tajua pitää koiriaan kiinni. Mä vihaan lausetta: "Ei tää mitään tee!", koska vaikka se ei tekiskään, niin se toinen koira (tai ihminen, polkupyörä, auto, myrkkysyötti, lasinsirut jne) voi tehdä. Maailma on vaarallinen paikka koirille, varsinkin pikkuisille...

Meillä on tässä lähistöllä pari koiranomistajaa, joilla on aika löyhä moraali tuon koirakurin kanssa ja heidän mielestään koiria voi pitää vapaana esimerkiksi pienessä metsäpläntissä talomme takana, huolimatta siitä, että se on edelleen taajamaa, jota koskee lakipykälät koiran kiinnipitämisestä aivan samalla tavalla, kuin kävelyteilläkin.

Toisella on (oli) lk collie, maltankoira ja chihuahua ja toisella taas amerikan buldoggi ja mäyräkoira. Varsinkin tuon collien/maltankoiran/chihun omistajan kanssa olen ollut useamman kerran törmäyskurssilla, koska paitsi, että koirat on jatkuvasti vapaana, niin hän ei näytä tajuavan, että vaikka hänen koiransa olisivat vaarattomia, niin minun koirani eivät ole ja vaikka ne ovatkin kytkettynä, niin en pysty tukkimaan niiden suita, jos täysillä provosoiva ja haukkuva karvapallo spurttailee niin lähellä, että onnettomuudelta on muutaman kerran vältytty vaan oikeasti hyvän tuurin takia.

Sattuipa tässä sitten jokuaika takaperin, että molemmat koiranomistajat sattuivat yhtäaikaa koiriaan ulkoiluttamaan. En ollut paikalla näkemässä tapahtumien kulkua, mutta sain kuulla, että tämän toisen naapurin mäyräkoira hyökkäsi pienen chihun kimppuun, tuloksena se, että chihuahua lopetettiin kallonmurtuman ja lukuisten sisäisten verenvuotojen vuoksi :(

Tälläistä ei pitäisi tapahtua, eikä olisi tapahtunut, jos koirat olisivat olleet kytkettyinä.

Mä toivon nyt, että molemmat henkilöt ottivat opikseen!! Vaikka tälläiset uutiset ei Iltalehden lööppeihin päädykään, olihan yhteenottajina kaksi pientä (seura)koiraa, niin minusta ihmisten olisi syytä miettiä, ettei sen hyökkääjän aina tarvi olla joku iso ja verenhimoinen peto. Pienikin voi olla tappaja, kun se on metsästyskoiran vaistoilla varustettu ja vastaajana on vielä pienempi.

Toinen siis menetti koiraystävän ja toinen joutuu maksamaan puolet menetetyn lemmikin hinnasta ja hautaiskuluista. Pientä chihua käy sääliksi, se oli vielä nuori koira ja sillä olisi pitänyt olla vuosia elämää vielä edessä.

Omistajia kohtaan ei sensijaan paljon sympatiaa heru. Tyhmyydestä ja välinpitämättömyydestä sakotetaan. Toivon vilpittömästi, että molemmat ottivat opikseen ja tajuaisivat, että koirat pitää olla kiinni, varsinkin niiden oman turvallisuuden vuoksi.

2 kommenttia :

Lemi kirjoitti...

Lisäksi joillekin ei tule mieleen, kuinka paljon hallaa oma irtokoira voi tehdä monen nuoren tai epävarman koiran koulutuksessa vaikkapa vuoden - saati elinikänsä - aikana. Aivan liian monta kertaa minä päädyn olemaan se tilanteen "remmirähjä", joka käskee luimistelevan koiransa jalkojensa taakse turvaan ja rähjää ja pullistelee yli-innokkaille koirille, joiden omistajat kipittävät kohti sieltä sadan metrin päästä huudellen juurikin sitä, että "se on kiltti" ja "oho, ei huomattu teitä"...!

Elina A kirjoitti...

Totta :/ Vielä vuosi sitten sai täälläkin varoa erästä aika vauhdikasta koiraa, jota irti pidettiin ihan vilkkaimmillakin kylän puolilla. Taisi kuitenkin jäädä auton alle. :(