maanantai 3. maaliskuuta 2014

Anonyymillä on asiaa... ;)

Kirjoitukseni piikkipannasta aiheutti myrskyn vesilasissa. Kaiketi kaikki alkoi tästä kommentista kyseisesen kirjoituksen alla:
"Rohkeaa myöntää julkisesti käyttävänsä piikkipantaa. Aloitin muuten juuri uuden keskustelun aiheesta www.koirapalstat.com -sivustolla ja laitoin myös linkin tänne,jotta ihmiset osaisivat katsoa asioita myös toisestakin näkökulmasta."
Löysinkin kyseisen keskustelun koirapalstat.com sivustolta, otsikolla Piikkipannan käyttö koulutuksessa, Julmaa rääkkäämistä vai käytännöllinen koulutusväline?, joka on päivätty 10. helmikuuta.

Koska tähän blogiin voi kommentoida ihan kuka vaan, niin ystävämme Anonyymi päätti sitten avautua seitsemän viestin verran. Kommentit tosin tulee näkyviin vasta hyväksynnän jälkeen, mutta päätin julkaista ne, jottei Ano nyt enää enempää pahoita mieltään ja luule, ettei hänen kommenttinsa kelpaa ;)

Ihme kyllä Ano veti palkokasvin sieraimeen vasta 1-2.3, joten kauanhan linkki ehti kyseisellä keskustelupalstalla ollakin, ennen kuin täällä alkoi paskamyrsky.

Aloitus oli kuitenkin loistava!!


Hitsi... paha, paha kirjoitusvirhe. AiJon opetella kirjoittamaan paremmin, poliisia odotellessa. Ääliö? Toisinaan kyllä sitäkin varmaan, jopa ihan itseni mielestä :)

Mukavaa, että päättelit vain tämän yhden kirjoituksen perusteella, että koirani ovat pakottamalla ja väkivallalla koulutettu. Oikeastaan mietin, että luitko koko kirjoitusta, vai saiko jo sana piikkipanta ja tieto siitä, että joku kehtaa myöntää käyttävänsä sitä toisinaan, näkemään punaista? Usko pois, "olen katsonut peiliin" ja mennyt itseeni useammin, kuin haluaisin myöntääkään ja siltikään en aio antaa koiriani pois, tuskin vaihtaa rotuakaan vielä vähään aikaan. Palaan tuohon pannan kokeileminen omaan kaulaan myöhemmin...

 Haluaisin tarkennuksen, miten kuristuspantaa käytetään oikein? Nyppimällä JÄMÄKÄSTI koiran niskaranka jumiin?? Varmaan menee ajatukset muualle, kun sattuu ja henki loppuu. Monta kertaa kuristuspantaa joutuu nyppäisemään, ennen, ennekuin koira tajuaa, ettei saa vetää? Koirahan tarvitsee n. 50 toistoa tajutakseen. Panta, jota tarvitsee nyppiä käytettäessä ei kuulosta kovin inhimilliseltä, jos tuo on sen oikea käyttötapa?

Piikkipantaa ei tarvitse kiskoa ja nyppiä. Sen teho perustuu siihen, että koira kouluttaa lähes itseään, kun vetää, tuntuu inhottavalta ja kun kävelee nätisti, epämiellyttävä tunne poistuu. Sitä kutsutaan ehdollistamiseksi.

Pannasta ei myöskään jää mitään jälkiä koiran kaulaan, kun se on asianmukaisesti sovitettu ja oikeassa paikassa ja kun sitä ei käytä JÄMÄKÄSTI NYPPÄÄMÄLLÄ!!!. Toinen koiristani on pigmentiltään vaalea ja kesällä kaulanalus on lähes karvaton... Niin paljon kuitenkin rapsuttelen ja jutustelen koirieni kanssa, että olisin huomannut, mikäli kaulasta löytyisi mustelmia tai pannan aiheuttama urarivistö. Ja kyllä, panta oli jatkuvassa käytössä n. kolme kuukautta.

Ja kuten aijemmin jo sanoin; Palaan tuohon pannan kokeileminen omaan kaulaan myöhemmin...
 Ja kuinka paljon sinulla on kokemusta piikkipannan käytöstä? Tosin olet varmaan oikeassa, että suurin osa käyttää kuristuspantaa väärin, siksipä minä en käytä sitä koirillani ollenkaan, vaan pääsääntöisesti valjaita ja/tai leveää nahkapantaa. Kuristuspannan ja piikkarin välillä valinta on kuitenkin helppo; käytän sitä, joka on koiralle ystävällisempi, eli piikkipantaa.
 Hyyyvä! Edelleen virkavaltaa odotellessa :) Ja usko tai älä, mutta nämä kaksi pittiäistä ovat olleet helpoimmasta päästä koulutuksen ja hoidon suhteen, aina siitä asti, kun 34 vuotta sitten sain ekan oman koirani.
 Olen kirjoittanut hiukan epäselvästi (ei varmaan mikään uusi asia). 8 milliset tapit ovat laillisia, tosin en ole sellaista pantaa koskaan nähnyt, joten niitä tuskin on kauheasti myynnissä. Meillä olevassa pannassa tapit on n. 20 mm, jolloin se on laiton.
Kyllä, siinä tilanteessa varmaankin vastuuton ja varsinkin epätoivoinen. Huomasikohan Anonyymi lausetta: "Serenen tullessa pentujentekoreissulta (2010) alkoi mietityttämään, mikä ihme avuksi, kun narttu synnytyksen jälkeisissä hormonipöllyissä käyttäytyi lenkillä, ihan miten sattuu." Miten luot etukäteen ongelman, jossa koira luulee olevansa sekaisin hormoneista ja sitten fiksusti kouluttaa se niin, että se käyttäytyy normaalisti, kun tilanne on päällä?? Tietysti, ois voinut kasvattajalle sanoa, et Ei!! Ei yhtään pentua!! En kuitenkaan tehnyt niin, koska aikaisemmat narttuni eivät ole olleet yhtä puupäitä synnytyksen jälkeen.

Hirmuinen määrä kommentteja, joiden perusteella olen ääliö + vastuuton eläinrääkkääjä, joka kouluttaa koirat väkivallalla, mutta kukaan ei ole onkinut tekstistä sitä osuutta, jossa kerrotaan, että pannat olivat tilapäisessä käytössä.
Serenellä ja Venialla on valjaat, joihin me kaikki olemme hyvin mieltyneet ja joiden kanssa on mukava lenkkeillä. Tytöt pysyvät myös  hallinnassa ilman sen suurempia pakotteita. Jokus kuitenkin piikkarit ovat ihan hyödyllisiä, kuten kaupungin ruuhkassa, tiettyjen koirakoiden läheisyydessä ja kun niitä ulkoiluttaa joku muu kuin minä.
Serene oli melkoisen vaikeasti käsiteltävä, kun se tuli pentureissulta kotiin ja sen käytökseen haettiin neuvoja sekä kasvattajalta, että eläinlääkäriltä ja myös parilta kokeneelta koiraihmiseltä. Heidän kommentit koottuna antoi ymmärtää, että anna koiralle aikaa ja koita kestää, älä anna itsesi suuttua koiralle, sillä se ei käyttäydy noin sinun kiusaksi, hormonit tasoittuvat vähitellen ja koiran käytös normalisoituu ja juuri niin siinä tapahtuikin

- - -

Ja sitten siihen piikkarin omaan kaulaan laittamiseen. Ehkäpä alunperin laitoin sen jalan ympäri siksi, että niin sai helpommin kuvia. No nyt valjastettiin apuun tyär ja hänen kaverinsa ottamaan kuvia ja nykimään hihnasta. Pienen ongelman teki se, että hihnasta pitelijä ei meinannut uskaltaa nykäistä riittävän kovaa.

No testi onnistui kuitenkin melko hyvin. Panta kaulaan ja polvilleen maahan (jonkun S&M-hörhön unelma ehkä?), jolloin hihnan kulmakin on suunnilleen oikea.

Yllättävää kyllä, mutta huolimatta kovastakaan nykäyksestä, panta ei oikeastaan sattunut, vaan nimenomaan nipisti ja tuntui vähän epämiellyttävälle sen hetken, kun se oli kireänä. Ikävä fiilis katosi oitis, kun panta löystyi. Omituista oli se, että nipistys ei tuntunutkaan pannan kohdalla, vaan oikeastaan vähän sen alla. Kuristumisen tunnetta ei tullut lainkaan, edes silloin, kun hihnasta pitelijä veti voimakkaasti minusta poispäin, vain se nipistys.

Täytyy kyllä sanoa, että koiraa en nyi samalla tavalla kun sillä on piikkari kaulassa, koska se ei ole sen oikea käyttötapa, kuten jo tuolla aikaisemmin mainitsin.

Sopii toivoa, että Anonyymi on nyt tyytyväinen... Me taidetaan nyt lähteä Serenen ja Venian kanssa vähän ulos kouluttamaan toisamme pakolla ja väkivallalla. Piikkarin taidan laittaa itselleni :D

3 kommenttia :

Lurre kirjoitti...

Nää on näitä "on vain yksi tapa toimia ja se on minun tapani, enkä suostu edes harkitsemaan muita tapoja" ne kerrat mitä minä oon Serenee ja Veniaa nähnyt, niin on kyllä jäänyt sellanen maku, että ovat hyvin käsiteltyjä ja hyvinvoivia koiria :)

Anu Kirvesniemi kirjoitti...

Niin siis mielipiteeseenhän on aina oikeus, mutta kun mielipiteen kylkiäisenä tulee vähemmän mairittelevia kommentteja sekä minusta, että koiristani, joita esitetään tuntematta meistä ketään, niin käy vähän hihityttämään ;)

RetroDog kirjoitti...

Lurren sanoihin on helppo yhtyä kun on Serenen ja Venian elämää EDES hiukan seurannut..