sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Voihan kissinpissi


Ihan niinkuin itsenäisyyspäivän kunniaksi joku (todennäköisesti Ukko) päätti käyttää olohuoneen sohvaa vessana :(

Janne oli niin raivona moisesta käytöksestä, että jos sillä siunaaman hetkellä olisi ollut mahdollisuus viedä katit eläinlääkäriin, niin molemmat olisi takuulla päätyneet piikille. Onneksi hänkin leppyi päivän mittaan, eikä enää pitänyt "Vihtavuoren Sertiä" ainoana mahdollisena vaihtoehtona.

Onneksi sohva on kaukaa viisaasti hommattu Ikeasta ja päällisten ja suurelta osin sisätyynyjenkin pesu on mahdollista, joten pyykkikone on jauhanut vuorokauden verran, apuna Mustista ja Mirristä hankittu Simple Solution Stain & Odour remover, joka on tarkoitettu lemmikkien virtsa-, uloste- ja oksennustahrojen siivoamiseen ja hajujen poistoon.

Kissathan asui aikaisemmin jonkun aikaa Jannen nurkissa, ennen meidän yhteenmuuttoa ja silloinkin koko homma "kusi" sanan varsinaisessa muodossa siihen, että katit pissi Jannen sohvan piloille :(

Mä olen kuumeisesti miettinyt, että mikä nyt avuksi?? Tälläinen käytös ei ole ollut jatkuvaa, vaan tämä tuli nyt ihan puskista. Olen koittanut listata asioita, jotka on ok ja joita vielä voisi parantaa.

Keksimäni hyvät asiat:
+ Riittävästi hiekkalaatikoita (kolme kappaletta ja ne ovat paikoissa, jonne koirat ei pääse)
+ Molemmat kastroituja
+ Molemmilla kissoilla oma lämpöinen lempilepopaikka, jossa ne saavat olla rauhassa
+ Kiipeilypuu (jos sitä nyt voi laskea?)
+ Niiden kanssa leikitään päivittäin
+ Ruokailupaikka, jossa ne voivat syödä ilman häiriötä
+ Feromonihauhdutin

Sitten ne ei hyvät jutut ja sellaiset, joita voisi muuttaa:
- Koirat saattavat joskus jahdata (stressi)
- Mahdollinen virtsatietulehdus?? (käynti eläinlääkärillä)
- Ruoka (tavallisen kissanruoan voisi korvata jollakin ruoalla, joka tukisi munuaisten toimintaa, vähentäisi virtsan happamuutta ja ehkäisisi munuaiskiviä)
- Kissanhiekka (käytössä nyt ihan tavan kaupan hiekka, voisiko joku muu tuntua mukavammalta, esim. microhiekka?)

Nämä tuli nyt ainakin mieleen... Vihjeitä kaikesta muusta otetaan kiitollisena vastaan. Mä voin avoimesti tunnustaa, että en todellakaan ole mikään kissa-asiantuntija. Nyt ainakin ensimmäiseksi laitoin Zooplussalle tilauksen. Tilasin Kattovit Urinary ruokaa, katsotaan miten se vaikuttaa ja palkkapäivänä pitää raahata mirrit eläinlääkäriin.

* * * * PÄIVITYS 11.12.2013 * * * *

Taisi selvitä syy ja syyllinen!! Mutta ensin muutama sana liittyen kommentteihin sekä täällä blogissa, että facebookin kautta tulleisiin:

  • Bastardin kommentin viisastuttamana vaihdettiin nyt sitten ruoka viljattomaan, muutos ei ainakaan ole huonompaan päin ja tästä lähin kisut tulee syömään aina viljatonta ruokaa. Hyvä oppia viimein kissojenkin ruokinnasta jotain...
  • Bemaryn kommenttiin tarkennuksena, että koirat on pienin stressitekijä, olisi pitänyt kai sanoa se tuolla jo aikaisemmin. Venia kiusaa joskus Pompulaa (ei koskaan Ukkoa) ja tätä tapahtuu ehkä n. kerran kuukaudessa maksimissaan, eli ei ole jatkuvaa. Ukko taas menee tahallaan härkkimään koiria ja leikittämään niitä ja tämä leikki on selvästi molempien osapuolien mieleen, eikä koskaan liian rajua. Kissat pääsee myös paikkoihin, jonne koirat ei, eli niillä on aina paikka "paeta". Käytän katit myös varmuuden vuoksi lääkärillä, vaikka nyt todella uskon, että kyseessä ei ole mikään ruumiillinen vika.
  • Tainalle voisin sanoa, että nyt koitetaan mennä vielä ihan sen feromonin voimalla, ennen mitään "Happy" pillereitä.
  • Ystäväni kommentoi Karvapartion Facebook sivulla seuraavasti: "kissat ei yleensä pissaa paikkohin missä ne makoilee. meillä minimii pissaa pelästyessään joskus alleen joten olisiko voinut tapahtua jotain todella pelottavaa?" ja tästä päästäänkin asian ytimeen sanan varsinaisessa muodossa.

Tapahtuipa eilen siis seuraavaa. Istuin työpäivän jälkeen olohuoneessa koneella. Kersat oli lähdössä koirien kanssa ulos ja kun he pukeutuivat eteisessä ja laittoivat koiria valmiiksi, niin Ukko sitten uteliaana meni seuraamaan, mitä siellä eteisessä tapahtuu. 
Yhtäkkiä havahdun siihen, että Jesse jahtaa poloista Ukkoa pitkin kämppää. Tilanne kehittyi niin nopeasti, kuin se vaan lasten ja eläinten kanssa voi kehittyä ja mulla meni muutama sekunti, ennen kuin tajusin puuttua asiaan.
Tästä jahtausepisodista järkyttyneenä Ukko kirmaili seinille melkein sanan varsinaisessa muodossa, hyppäsi pakoon sohvalle ja pissi (TAAS!!!) sohvan panikoidessaan. Mä ehdin tuskin sanoa Jesselle, et nyt seis tämä typerä leikki, kun Pipsa ilmoitti, että Ukko pissasi sohvaan.

Mä näin todella punaista (niitä harvoja hetkiä, ku ois voinut ottaa teiniä tukasta ja riepotella pitkin kämppää). Pidin kyllä sellaisen luennon lemmikkien käsittelemisestä, sekä kissan ja koiran eroavaisuuksista ja siitä, miten kissat ei nyt vaan (JUMALAUTA!!!) kestä mitään jahtausleikkejä, toisin, kuin koirat, jotka innostuu moisesta huomiosta.

Ukko reppana piiloutui koko loppuillaksi ja tuli esille vasta, kun lapset lähti nukkumaan :(

Syyksi tähän jahtaamiseen poika vaan sanoi, että "No kun se yritti lähteä lenkille meidän mukaan", mikä on kyllä paskin syy ikinä eläimen kiusaamiselle.

Koska tälläistä pissimistä ei ole aikaisemmin ollut ja nyt se tapahtui, kun kissapoloa stressattiin ihan urakalla, niin meillä on suuri syy uskoa, että edelliseenkin sohvan sotkemiseen oli syynä joku tälläinen episodi. Kysyinkin asiasta muksuilta, kumpikaan ei mitään myöntänyt, mutta varsinkin Jessen ilme meni hyvin vakavaksi. Plussana tähän päälle sitten vielä, että poika oli kaverinsa ja pikkusiskonsa kanssa tovin keskenään asunnossa, ilman aikuisia ja seuraavana aamuna oli pissit sohvassa.

Haluan nyt kuitenkin huomauttaa, että Jesse on oikeasti hyvä ja eläinrakas poitsu. Tais tulla vaan joku  AjattelemattomuudenAamunkoitto hänelle, niinkuin nyt vaan 13-vuotiaalle klopille voi tulla. Tosin meikäläisellä meni niin vahvasti käpy kondensaattoriin ja mukulat sai sellaisen ripityksen, että asia taisi tulla enemmän kuin selväksi heille (ja ehkä naapureillekin, sillä mulla on aika kantava ääni).

No, minäpä aloitin sitten taas sohvanpesu-urakan. Onneksi on pestävät päälliset.

Lapset: Ne ne on kyllä ihania, kun ne nukkuu ja sukeltaa (ARGH!!)

6 kommenttia :

Bastard kirjoitti...

Ruuasta vähän kommenttia, tämän myös vahvistaa juuri koluttuatunut ihminen, jolla on tuoreinta tietoa koko ajan eläinten ruokinnasta,koulutuksesta jne jne :) jotta ei ole minun höyrypään turhaa vaahtoamista. Kissojen ruokinta on muutenkin aika erilaista kuin koirien, sekä niiden sairaudet joita niillä on valtavasti ja hirveästi tarttuvia tauteja, joista ne eivät parane ikinä, suurinosa suomen "kotikissoista" on sairaita ja kantavat parantumattomia tarttuvia sairauksia. Näistä ei vain puhuta, eikä omistajilla ole tietoa asioista.

Kissan ruuassa pitää olla valkuaista tarpeeksi, markettien ruuissa sitä ei ole, kissa syö kuivaruokaa niin paljon, että valkuaismäärä on riittävä, koirathan syövät aivan erilailla raksuja.
Kun valkuaista on riittävästi elimistössä, kissa ei syö enempää, vaan poistuu kupilta, mutta niin paljon se vetää niitä naksuja, että valkuaismäärä on oikea, siksi halvat ruuat ovat kehitetty niin, että kissa syö niitä paljon, jolloin omistaja joutuu ostamaan niitä paljon, yeensä niisä lukee enismmäisenä vilja, kissa ei tarvitse viljaa mihinkään, eikä sen elimistö siitä hyödy, se on täyteainetta, joka täyttää vatsan, mutta ei hyödytä kissaa mitenkään, kunnollisessa ruuassa ei lue, sisältää viljaa.

Itsellä erittäin valkuaispitoinen ja laadukasruoka, jota kuluu kuukaudessa erittäin vähän(noin 4dl), eron huomasi heti, kun ruuan aikoinaan vaihtoi.

Avattu kuivaruoka on myös käytettävä 3kk kuluiessa kissoilla ja koirilla, vaikka muuta sanottaisiinkin, laadukkaan ruuan kohdalla tuleekin helposti tilanne, että se ei kulu niin nopeasti, jolloin kannattaa ostaa pienempiä pusseja.

Kissani on 14v ja poikkeuksellisesti kaikki veriarvot huipussaan.Niin ei yleensä ole tuon ikäisellä kissalla.

Ruokinnasta johtuvia sairauksia ovat mm. suolistotukokset, virtsatulehduket, munuais-,haima-,ja maksaongelmat ja nämä alkavat olla jo hyvin yleisiä.

Ihmettelenkin kuinka tyhmiä lemmikkien omistajat ovat, kun eivät ymmärrä, että paska ruoka sairastuttaa eläimet ja silti kukaan ei nosta mekkalaa suuria ketjuja vastaan, jotka ainoastaan rahan ahneudessaan tekevät paskoja ruokia, joiden myynti on huipussaan, saavutetun, muka hyvän nimen ja merkin takia, joka on monen kohdalla kaukana totuudesta, vuosien jälkeen alkavat todelliset oireet tulla esiin, mitä huono ruoka on tehnyt elimistölle. Sitten myydään sairaille eläimille erikoisruokia kalliilla, samoilta firmoilta....

anteeks ja kumarrus :)

Bemary kirjoitti...

Hankala ongelma. Ja tuttu. Meillä Pätkiksellä on ollu tommosta käytöstä muutamaan otteeseen ja aina on ollu kyse terveysongemista: kerran virtsakiteitä, kerran tai pari virtsatulehdus ja kerran ientulehdus. Ton takia suosittelisin ekana lekurivisiittiä.

Virtsakivileikkauksen jälkeen saatiin ohjeeksi syöttää virtsavaivoille alttiille kissoille sopivaa ruokaa, vaan siitä huolimatta tuli pissatulehdus pissaongelmineen. Nykyään syötetään pääasiassa viljatonta nappulaa, joka on toiminu musta aivan yhtä hyvin ku se kalliimpi lekuriruoka = ei yhtään tulehdusta viljattomaan ruokaan siirtymisen jälkeen. :) Musta siinä lekuriruoassa on se hassu juttu, että siinä on viljaa, vaikka se on lähinnä vain pahaksi virtsaongelmaisille, joten tostakaan syystä sitä ei mielellään meillä anneta.

Ja sitte tietty on aina se stressivaihtoehto, eli suosittelen kitkemään koiran jahtaamisen kokonaan pois, ellei se oo osa yhteistä leikkiä, josta kaikki tykkää.

Toivottavasti teiän ongelma selviää. :)

Bemary kirjoitti...

Äh, puhuin virtsakivileikkauksesta, vaikka tarkoitin kiteitä. My bad. :)

Anonyymi kirjoitti...

Jos ei löydy mitään fyysistä vikaa, niin kannattaa kokeilla psyykenlääkkeitä. Stressitekijät on kuitenkin jo niin minimissä, kuin mahdollista. T. Taina

jantta kirjoitti...

Ensimmäisenä tuli mieleen stressireagtio / mielenosoitus.
Hyvä jos asia / syy selvisi. Kissan kuseksiminen ei toivottuun paikkaan... on .... miten sen nyt sanoisi... varsin ärsyttävää.

SeRaL kirjoitti...

Jantta, niin todellakin on. No nyt katsellaan rauhallisesti päivä kerrallaan. Lisään yhden feromonihaihduttimen vielä kiipeilypuun läheisyyteen. Onneksi tämä toimii kyllä ainakin meidän kissoilla.

Mä olen myös vilpittömästi sitä mieltä, että kissa ei osoita mieltään tai kosta. Sellaiseen tarvittaisiin suunnitelman ja toteutuksen suunnittelua, sekä kehittyneitä kognitiivisia kykyjä, joita kissan aivokapasiteetillä ei kyllä tehdä.