perjantai 6. joulukuuta 2013

Venian väritys??

Kun Venia tuli meille 7 viikkoisena, niin minusta se oli selkeästi mustavalkoinen, kuten allaolevasta kuvasta näkyy.


Joskus kuitenkin, kun salamavalo tai päivänvalo otti turkkiin oikein hyvin, niin näytti, että sillä on selkeästi musta selkä, mutta muuten koira olikin vaaleampi, ruskeaan vivahtava muualta. Edelleen se kuitenkin näytti minusta enimmäkseen mustalta valkoisin merkein.


Joissain kuvissa tuli erittäin hyvin esille turkin lähes metallinen, pronssiin vivahtava värisävy...  Venialla on aina ollut hyvin kiiltävä turkki. Pitkään kuitenkin ajattelin, että väri johtui salamavalosta.


Kun hauveli kasvoi ja pinta-alaa alkoi tulla enemmän, tuli turkin pronssinkiilto enemmin esille. Kirkkaassa auringonvalossa Venia oli enemmän ruskea, kuin musta. Aivan erityisesti aloin kiinnittää väriin huomiota, kun oli Venian 2-vuotis kevät. Minusta tuntui, että kun koira tiputti talviturkkinsa, niin se vaaleni monta astetta.

Ensin ajattelin, että kyse voisi olla diluutioväristä, eli sen pigmentti haalenee pikkuhiljaa, mutta niin ei sitten tapahtunutkaan, sillä Venian nenu on edelleen yhtä pikimusta, kuin sen tullessa meille ja iho turkin alla on pysynyt alkuperäisessä kuosissa.

Kököllä lontoonkielen taidolla olen sitten etsiskellyt Venian väritykselle sopivaa vaihtoehtoa ja törmäsin termiin "Seal" ja sitä olen tässä nyt koittanut selvitellä. En todellakaan ole mikään genetiikan asiantuntija ja useimmiten olen saanut vaan päänsäryn koittaessani tankata juttuja geeneistä, fenotyypeistä, dominoivista- ja resessiivisistä ominaisuuksista, lokuksista ja alleeleista.

Seal-värityksestä tuntuu olevan aika vähän tietoa, myös genetiikan asiantuntijoilla. Dog Coat Colour Genetics-sivustolla, jossa esitellään lyhyesti koirien värejä kuvien kera, on seal-väristä seuraavanlainen teksti:
"Seal is currently a complete mystery. Seal colouration makes black dogs appear brownish (with the nose remaining black), varying from a slight brown cast to a shade almost as light as liver. Seal dogs are born brownish whereas bronzing develops with age. 
No genetic research has so far been conducted into seal, so it is unknown how it is caused or which locus is responsible for it. 
Current theories include seal being an allele on the K locus (recessive to K), an allele on the A locus, or a modifier on an unknown locus that causes the A locus to partly show through on Kk dogs."
Olen nyt kuitenkin antanut itseni ymmärtää, että seal-värityksinen koira on geneettisesti musta, mutta sen kantamat resessiiviset (väistyvät) geenit saa turkin värin muuttumaan rusehtavaksi tai punertavaksi. Tämän värisiä koiria esiintyy kaiketi useimmin silloin, kun vanhemmat on yhdistelmää musta x musta, musta x sininen tai musta x punainen.

Venian vanhemmat ovat musta (tai seal) isä ja punainen emä. En ole aivan varma isä Devilin väristä, sillä häntä en ole koskaan nähnyt, kuin valokuvissa ja allaolevan kuvan ruskeaan vivahtava väri voi johtua myös salamavalosta (pitäisi oikeastaan kysyä Deniseltä tai Bågelta tuosta)

Nyt aikuisena Venian väri on edelleen aika tavalla valosta kiinni, miltä se näyttää, kuten alla olevista kuvista näkyy.


Pilvisenä talvipäivänä, ilman salamaa otetussa kuvassa se näyttää musta-valkoiselle.


Toisinaan se on taas selvästi kauttaaltaan pronssinruskea

Jos tätä nyt jostain hämmästyttävästä syystä sattuisi lukemaan joku, joka noista koirien väreistä enemmän tietää, niin kaikki info on tervetullutta :)

Ei kommentteja :