tiistai 3. syyskuuta 2013

Koirakuri ja sen puute...
Ei ole ihan yksi tai kaksi kertaa, kun vapaana kulkeva koira, jonka omistajasta ei näy vilaustakaan tai omistaja ei saa mitään kuria/kontaktia omaan koiraansa, pilaa rennon lenkkifiiliksen.

Olen törmännyt vapaana, täysin poissa omistajansa kontrollista olevia koiria ihan tavan taajamassa, lasten leikkipuistossa, hautausmaalla (!!!), kansallispuistossa, uimarannalla, lenkkipolulla, hiihtoladulla ja ennen kaikkea väärään aikaan vapaana olevia koiria.

Olen miettinyt, että johtuuko tämä ihmisten tietämättömyydestä vai silkasta välinpitämättömyydestä? Ajatellaan, että "Eihän tää meijän Musti kellee mitää pahaa tee." joten se voi mennä vapaana, vaikka missä.

Mutta entäs, kun se vastaantuleva koira tekee??

Omat koirani eivät ole koiraystävällisiä. Niillä on ne muutamat kaverikoirat, joiden kanssa tulevat toimeen, mutta varsinkin vieras narttukoira on "punainen vaate" näille kiukkupusseille.

Itse pidän koiriani hyvin harvoin vapaana ja silloinkin Serene ja Venia ulkoilee pääsääntöisesti kuonokopat päässä. Nyt tietysti joku ajattelee, että miksi pitää pitää koira-agressiivisia koiria vapaana, mutta ehkä nämäkin ovat joskus vapautensa ansainneet ja silloinkin haluan, että muut koirat ovat turvassa, jos satumme sellaisiin törmäämään.

Täytyy tietysti nyt tässä vaiheessa myöntää, että olen itsekin syyllistynyt koirien vapaanapitoon väärään aikaan vuodesta, eikä puolustukseksi oikeastaan riitä, että olimme korvessa, emmekä törmänneet kehenkään. Sittemmin olen hiukan viisastunut...

On myös selkeästi kahta laatua koiranomistajia. Olimme Repoveden kansallispuistossa lokakuussa 2011. Törmäsimme seurueeseen, joka piti koiraa vapaana ja mainitsimme asiasta, sillä kansallispuistossa koiraa ei saa pitää IKINÄ vapaana. Vastaus oli joo joo, ei tää mitään tee jne. jne... Myöhemmin törmäsimme samaan poppooseen ja koira oli edelleen vapaana, silloin taukopaikalla, missä oli paljon ihmisiä.
Nyt elokuussa olimme taas samaisessa kansallispuistossa tarpomassa ja vastaan tuli pariskunta kultaisen noutajan kanssa. he ottivat vapaana jolkottelevan kaverin välittömästi kiinni, kun huomasivat, että vastaan tulee muitakin koirakkoja ja heiltä kysyin, että ovatko he tietoisia, että koirat tulee olla kytkettynä. He eivät tienneet asiaa, kiittivät tiedosta, suhtautuivat hienosti ja uskon, että koira pysyi remmissä tämän kohtaamisen jälkeenkin.

Oikeastaan syy, miksi tätä kirjoitusta lähdin aikanaan muotoilemaan (joo, kyllä, se on muhinut pitkän tovin luonnoksena) oli vähemmän viisas naapurimme, joka ei välitä vähääkään yhdestäkään laista tai järjestyssäännöstä, jonka koirat ovat lukuisista huomautuksista huolimatta jatkuvasti vapaana taajama-alueella. Tässä oli monia hetkiä, jolloin ihan oikeasti pelkäsin, että jonain kertana Serene tai Venia puree hänen koiraansa, sillä vaikka koirani olisivat kytkettyinä, niin niiden suuta en saa tukittua, jos vieras koira tulee liian lähelle.

Jos minulla olisi vaikka äkäinen spanieli, niin asia olisi ihan toinen, muttä nämä ovat niitä "pahamaineisia tappajakoiria". Pelkään, että sillä ei olisi mitään väliä, vaikka minun koirani olisivat kytkettyinä ja vastapuolen koira ei, jos nämä pääsisivät puremaan. Tiedän toki, että laki on laki ja virkavaltaa minun ei tarvitse pelätä, jos omani ovat kytkettyinä ja toinen taas pitää taajama-alueella koiraa vapaana, mutta sitten on tämä kylillä kiertävä "puskaradio", joka taatusti tuomitsee, eikä näe muuta, kuin että kamalat vihaiset pitbullit puri, eikä huomioida ollenkaan, että vastapuoli rikkoi järjestyslakia ja oli omalla välinpitämättömällä toiminnallaan edesauttamassa tapahtumaa.

Mieheni kuvasi maaliskuussa parin minuutin pätkän, kun tämä naapuri kavereineen vietti mukavaa laatuaikaa yleisellä, lasten suosimalla tienpätkällä. Hän jakoi sen Facebookkiin ja kyllä se herätti hiukan keskusteluakin. Harmi, että tuossa videossa ei näy esim. ne pari lasta, jotka lähtivät kiertämään kouluun pidempää kautta, sillä muutama iso riekkuva koira pelotti pikku koululaisia sen verran, ettei heillä ilmeisesti ollut uskallusta kulkea koirien ohi, jota en yhtään ihmettele.

Kyseisen videon voi katsella tästä

Lukemattoman ystävällisen ja asiallisen huomautuksen jälkeen multa lopulta paloi päre kyseisen ihmisen kanssa. Olen sanonut hänelle, että koirani vahingoittavat hänen koiraansa, jos pääsevät kiinni, mutta se ei näytä tätä tätiä kiinnostavan tai pelottavan pätkääkään. Noin vuoden jaksoin hänelle kohteliaasti huomauttaa siitä, että koirat tulee pitää kytkettynä, mutta vastaus on aina sama "einäämitääkenellekääntee". Sitten tuli se päreen palamisen hetki, kun hänen vapaana oleva koiransa riekkuu jälleen kerran vaarallisen lähellä mun koirien kitavärkkiä ja tämä typerä ihminen ei edes yritä ottaa koiraansa kiinni.

Minä suutuin, suutuin todella ja varmaan kuulu toiselle puolelle kuusaata kun avauduin arvon naisihmiselle, mitä olen mieltä hänen koiranpidostaan ja vastuunkannostaan ja yleensä mielenkiinnosta noudattaa olemassaolevia lakeja ja säädöksiä. Hänen mielestään hänen koiransa voivat aivan hyvin olla vapaana, koska minun koirani ovat aina nätisti kytkettyinä. Voi elämä!!! Sattumoisin puolisoni oli samaan aikaan pihalla ja puuttui myös keskusteluun ja lopulta tokaisi tälle naiselle, että soittaa poliisille, jos näkee vielä koirat vapaana. Vastaus oli, että "Soita vaikka palokunnalle!".

Nykyään tämä ihminen pitää koiransa kytkettynä tässä meidän piha-alueilla, mutta kävelee parinsadan metrin päähän kirkkopuistoon ja päästää koiransa vapaaksi siellä. Mun ei toki tarvi törmätä heihin enää, mutta en nyt sitten tiedä, et onko tilanne yhtään parempi, koska hän ei edelleenkään välitä laista tai koiriensa turvallisuudesta, hän ainoastaan välttelee minua.

Muutama muistettava asia, kun pidät koiraasi vapaana väärässä paikassa ja/tai väärään aikaan:

  • Rikot lakia!! "Ei tää mitään tee!" on tehoton lause sanottavaksi esim. poliisille.
  • Altistat koirasi onnettomuudelle, sillä taajama-alueella vaani monet vaarat, kuten autot, mopot,  polkupyörät, toiset koirat, lasinsirut, ikävän paljon lisääntyneet myrkkysyötit ja monet muut.
  • Myös se "Eitäämitäätee"-rekku saattaa sännätä juoksevien lasten, pyöräilijöiden tai rullaluistelijoiden perään. Mikäli ihminen vahingoittuu, varaudu isoon laskuun. Hyvän asianajajankin numero kannattaa etsiä valmiiksi.
  • Monet ihmiset pelkäävät koiria, varsinkin isoja. Älä ylläty siitä, että kohtaat PALJON vihaisesti mulkoilevia, jopa huutamaan alkavia ihmisiä.
  • Olet AINA vastuussa koirasi tekemisistä ja velvollinen korvaamaan, mikäli vahinkoja sattuu.
  • Koirasi ei ole välittömästi kytkettävissä, jos se hummaa 15 metrin päässä omistajasta!
Suomessa koirien kiinnipitoa säätää Metsästyslaki ja Järjestyslaki

METSÄSTYSLAKI: 8 luku, Koiran pitäminen 
51 §
Koiran kiinnipitovelvollisuus
Maaliskuun 1 päivästä elokuun 19 päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä.
Edellä 1 momentissa sanottu ei kuitenkaan koske:
1) alueen omistajan tai haltijan luvalla pihamaalla tai puutarhassa taikka koiran pitämiseen varatulla aidatulla alueella olevaa koiraa;
2) viittä kuukautta nuorempaa koiraa;
3) paimentamis-, opas- tai vartiointitehtävässä taikka muussa sen laatuisessa palvelutehtävässä olevaa koiraa;
4) poliisin, tullilaitoksen, puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen tehtävässä olevaa koiraa; eikä
5) koiraa, jota koulutetaan 3 tai 4 kohdassa tarkoitettuun tehtävään.
Edellä 1 momentissa tarkoitetusta velvollisuudesta saadaan poiketa, kun muuta kuin ajavaa koiraa käytetään metsästykseen. Kiellosta saadaan poiketa myös, kun kanakoiraa tai muuta lintukoiraa koulutetaan rauhoitettuja riistaeläimiä niiden lisääntymisaikana häiritsemättä.
52 §
Koirakokeet ja koiran kouluttaminen
Suomen riistakeskus voi koirakokeen pitämiseksi tai koiran kouluttamiseksi antaa luvan poiketa 51 §:n 1 momentissa säädetystä velvollisuudesta. Koirakokeen ja kouluttamisen tulee tapahtua siten, että rauhoitettuja riistaeläimiä ei niiden lisääntymisaikana häiritä. (18.2.2011/159)
Hirvieläinten rauhoituksen estämättä saadaan hirvieläinten metsästykseen käytettävän koiran metsästyskokeita järjestää ja tällaista koiraa kouluttaa elokuun 20 päivästä joulukuun loppuun. Vastaavasti saadaan muuhun metsästykseen käytettävän koiran metsästyskokeita järjestää ja tällaista koiraa kouluttaa elokuun 20 päivästä helmikuun loppuun. Koirakokeen ja kouluttamisen tulee tapahtua siten, että rauhoitettuja riistaeläimiä ei vahingoiteta.
Suden, karhun, saukon ja ilveksen metsästämiseen käytettävän koiran metsästyskokeiden järjestämiseen ja tällaisen koiran kouluttamiseen on kuitenkin oltava Suomen riistakeskuksen myöntämä lupa. (18.2.2011/159)
53 §
Koiran pitäminen toisen alueella
Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella.
Maanomistajalla tai metsästysoikeuden haltijalla on oikeus poistaa alueelta 1 momentin vastaisesti siellä oleva koira tai ottaa se talteen. Jos koiran avulla metsästettäessä ajo tai haukku poikkeaa vieraalle alueelle, alueen omistajan tai metsästysoikeuden haltijan on kuitenkin annettava ajon tai haukun jatkua häiriintymättä puolen tunnin ajan. Jollei koiran omistaja tämän ajan kuluessa hae koiraa pois, alueen omistajalla tai metsästysoikeuden haltijalla on oikeus keskeyttää ajo tai haukku sekä poistaa alueelta koira tai ottaa se talteen.
Edellä 1 momentissa sanottu ei koske 51 §:n 2 momentin 3 ja 4 kohdassa tarkoitettuja tapauksia.
54 §
Metsästyksen valvojan oikeudet koiranpidon valvonnassa
Jos 88 §:ssä tarkoitettu henkilö tapaa 51 ja 52 §:n säännösten vastaisesti olevan koiran, hänellä on oikeus ottaa koira talteen.
2 momentti on kumottu L:lla 18.2.2011/159.
55 §
Koiran talteenottoon liittyvät toimenpiteet
Jos koira on 53 tai 54 §:n nojalla otettu talteen, talteenotosta on viipymättä ilmoitettava koiran omistajalle, jos tämä on tiedossa, tai poliisille.
Koiran omistajan, joka haluaa saada talteen otetun koiransa takaisin, on lunastettava se kymmenen päivän kuluessa siitä, kun ilmoitus koiran talteenotosta hänelle tehtiin. Jollei koiraa lunasteta sanotun määräajan kuluessa tai 15 päivän kuluessa siitä, kun talteenottaja ilmoitti talteenotosta poliisille, talteenottaja saa koiran omistukseensa. Entisellä omistajalla on kuitenkin oikeus lunastaa koira talteenottajalta takaisin niin kauan kuin koira on tämän hallussa maksamalla 3 momentissa tarkoitettu lunastusmaksu ja korvaus.
Kun koiran on ottanut talteen muu kuin valtion viranomainen, koiran omistajan on suoritettava talteenottajalle riistanhoitomaksun suuruinen lunastusmaksu sekä korvaus koiran hoitamisesta. Jos koiran on ottanut talteen valtion viranomainen, koiran omistajan on suoritettava korvaus hoitamisesta valtiolle. Hoitamisesta suoritettavan korvauksen määrästä säädetään asetuksella.


JÄRJESTYSLAKI4 lukuEläimet
14 §
Koirakuri
Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi koiran omistajan tai haltijan on:
1) pidettävä koira taajamassa kytkettynä;
2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua; (19.12.2003/1195)
3) pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.
Mitä 1 momentin 1 ja 2 kohdassa säädetään, ei koske virantoimituksessa käytettävää valtion omistamaa koiraa, vartiointitehtävässä olevaa vartijan koiraa, palvelutehtävässä olevaa koulutettua pelastuskoiraa, liikuntavammaisen avustajakoiraa eikä näkövammaisen opaskoiraa.
Mitä 1 momentin 1 kohdassa säädetään, ei koske suljettua pihaa, koirien harjoituspaikkaa eikä erityisesti osoitettua aidattua jaloittelualuetta. Koiran tulee kuitenkin näissäkin paikoissa olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.
Mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, koskee myös kissaa. Mitä 1 momentin 1 ja 2 kohdassa säädetään, koskee myös hevosta sekä soveltuvin osin muuta koti- tai lemmikkieläintä.
Johan tuli paatosta. Anteeksi. Niin ja kiitos jos luit loppuun.

4 kommenttia :

sp kirjoitti...

Niin samaa mieltä!! itelläni on 3 vuotias amerikanpitbullterrieri narttu, joka suhtautuu muihin koiriin välinpitämättömästi tai käy korkeintaan haistelemassa. Silti vastaan vapaana tulevat koirat aiheuttaa mulle sydämentykytyksiä, meidän koiralle nimittäin saattaa puolustuskannan (rähinä) päälle saamiseen riittää jo se, että joku "tämä ei tee mitään pahaa"-koira tulee liian innokkasti haistelemaan.

SeRaL kirjoitti...

Juu, sama noilla meijän koirilla. Ne ei ehkä haasta, mutta ottaa todellakin haasteen vastaan ja mie oon aika usein helisemässä, kun tulee vastaan näitä pieniä rähiseviä koiria, vaikka ois kytkettynäkin. Paniikki on suurimmillaan, kun pieni koira tulee vapaana vastaan, rähisee ja uhoaa. Niillä ei vissii ole itsesuojeluvaistoa ollenkaan :O

sp kirjoitti...

Joo useammin näkee kyllä pienet koirat rähjäämässä isoille, kuin toisin päin :D valitettavan usein oon myös törmänny täällä kotkan isoissa puistoissa (eli ihan keskustassa) vapaana juoksenteleviin koiriin. Jos haluan että meijän koira pääsee puistossa vähän enemmän juoksemaan, esim frisbeen perässä, niin aina on edes sellainen 15 metrin jälkiliina mukana. Vapaana ei ole muualla kuin tyhjässä koirapuistossa :D

SeRaL kirjoitti...

Kun mä haluan juoksuttaa koiria vapaana, niin autolla lähdetään ja mennään jonnee niin korpeen, ettei siellä ole ihmisiä/muita koiria tallustelemassa. Likoilla on kopat päässä, jos sattuu tulemaan vieraita vastaan, niin ei käy katastrofia. harvemmin näitä reissuja kuitenkaan tehdään, vaan mennään sitten yleensä Röllin (koirakaveri) kanssa koirapuistoon tai otan flexit ja mennään jonnekin, että saavat vähän päästellä, tosin kytkettynä.

En ymmärrä,että eikö ihmiset pelkää, et niiden koirat jää esimerkiks auton alle, kun saavat vapaana juoksennella. En mä usko et koira erottaa, et nyt loppu viheralue, tielle ei saa mennä...