maanantai 18. kesäkuuta 2012

Raakaruokintaa ja kissan käytöstä

 Eipä ole taas aikoihin tullut kirjoitettua, koitanpa aktivoitua taas vaihteeksi :)

Meillä puhuttaa tällähetkellä tuoreruokinta ja Ukko kisun isosti muuttunut käytös.

Tuoreruokintaa on tosiaan tullut mietittyä monet kerrat, mutta aina se on jäänyt, koska ajatus puurojen keittämisestä, kasvisdsoseiden tekemisestä ja lihan palottelusta on tuntunut niin vaivalloiselta ja aikaavievältä, että hermothan siinä menee.
Ystäväni Virva, laivakoirapoikien "äippä" siirsi kuitenkin omansa tuoreruoalla ja kehui paitsi sapuskan maittavuutta , myös kutinaoireiden helpottamista. Samalla hän suositteli DogStock-nimistä liikettä kouvolassa, josta muonat hankkii.

Mulla menee miettiessä ja tuumaillessa aina aikaa, mutta kun tilanne meidän koirien kohdalla alkoi olla se, että Serenellä oli jatkuvia hiivatulehduksia korvissa, Venia pureskeli ja nuoli jatkuvasti tassujaan ja syksyllä alkanut karvanlähtö/hilseileminen jatkui läpi talven aina kesään asti, niin johonkin toimenpiteisiin piti ryhtyä.

Vierailin sitten kyseisessä kaupassa ja löytyihän sieltä paljon mukaanvietävää. Aloitin tuoreruokinnan tälläisellä todellisella laiskan- ja tietämättömän unelmavaihtoehdolla, kuin
MUSCH BARF® Underdog Meat mix
. Se on täysravinto raakaruokamalliin ja tuoteselosteen mukaan sisältää 30 % possun sisäelinseosta, 25 % jauhettu lohta, 25 % jauhettua broileria, 15 % jauhettua mahaa, 5 % kananmunaa, proteiinia 17,4 %, rasvaa 12,5 %. Pötkön koko on 2,5 kg ja hinta 4,40€, eli tuolla ei kyllä tule ruokinta vaivalloiseksi, eikä kovin hintavaksikaan.

Sapuskaa pitää antaa 3% koiran elopainosta, eli meillä se tarkoittaa n. 750g/pv kahtena annoksena. Tällähetkellä Serene ja Venia on syöneet pelkästään meat mixiä 2 viikkoa ja tulokset on enemmän kuin hyviä. Serenen korvien kutina on lakannut, Venia ei jyrsi tassujaan ja turkkikin on hyvässä kunnossa. Kumpikaan ei todellakaan nirsoile ruokakupilla ja minusta tuntuu, et kumpikin koira on nykyään myös rauhallisempia ja selkeästi iloisia. Ihastuttavan "bullysmilen" tapaa molempien naamalta kovin usein.

Toki odotinkin, että ruokinta vaikuttaa koiran terveydentilaan, mutta rauhoittunut ja tasapainoisempi käytös on iso plussa siihen päälle ja siksi voinkin ihan todella lämpimästi suositella paitsi DogStockia, myös kyseistä murkinaa kaikille muillekin, joita mietittyttää aloittamisen vaikeus. Meillä ainoa "harmi" koko ruokinnassa on pötköjen valtava koko. Ei ne mahdu pieneen kaappipakastimeen ja ihan vielä en viitsisi arkkupakastinta hommata, koska se vie vaan tilaa. Ongelman olen ratkaissut sillä, että sahaan pötköt puoliksi. Toisaalta, kun niitä vähän pienii, niin lihaa ei tarvitse seisottaa jääkaapissa, vaikka se 3 vuorokautta siellä säilyisikin, vaan se on aina tuoretta.

Ukosta sitten vielä muutama lause. Se on myös yllättänyt käytöksellään. Siitä on tulossa kovaa kyytiä sylikissa.

Ukko ja Pompula muutti viime helmikuussa pihan toiselle puolelle mieheni asuntoon ja ovat molemmat päässeet siellä oikein kissamaiseen elementtiinsä, kuin ei ole koiria kiusaamassa.

Pompula toki on aina ollut hyvin sylinkipeä ja tuklee mieluusti rapsuteltavaksi ja pijattavaksi, mutta Ukko ei ole oikein koskaan välittänyt ihmisen seurasta, pikemminkin vaan sietänyt mokomien läsnäoloa ;).
 Nyt se kuitenkin on alkanut ottaa kontaktia, tulee puskemaan ja antaa ottaa syliinkin. Minä olen hurjan iloinen muutoksesta. Hauskaa kun kissasta, joka ennen pysyi mieluusti mahdollisimman kaukana ihmisestä on tullut hiukan seurallisempi. Toki se edelleen näyttää perus "EVVK"-naamaansa ajoittain, mutta kömpii sitten kuitenkin sohvalle, aika lähelle ja sietää silittelyt :)

Ei kommentteja :