perjantai 7. tammikuuta 2011

Rico, kuoliaaksi raadeltu. Part II

Aikaisempi kirjoitukseni RicostaAmstaffi Ricon kohtalo on mietityttänyt minua suuresti... edelleen. Olen seuraillut asiaa aktiivisesti Facebookin Ricon tarina-ryhmässä ja myös lehtikirjoittelun välityksellä. Tunnen ihan hirvittävää surua ja vihaa koirapojan kohtalosta. En tiedä, miksi tämä vaikuttaa niin vahvasti minuun, ehkä tuon rodun takia? Ehkä siksi, että se on niin samannäköinen ja oloinen kuvissa, kuin omat koirani. Ehkä siksi, että käsitellään aihetta koirataistelu, jota niin inhoan.

Tämä teksti tulee olemaan varmaan monissa kohdissa edellisen kirjoitukseni toistoa, pahoittelen.

Jokatapauksessa koko homman on saanut omituisia "juonenkäänteitä". Omistaja ja koiran kasvattaja puhuu täysin erilailla asioista, kuin tämä nuorimies, jolle koira meni. Alla on Ricon omistajan kirjoittama ilmoitus Apulaan. Ilmoituksesta käy selkeästi ilmi, millaiselle koiralle kotia ollaan etsimässä ja minusta se on varsin rehellinen kuvaus koirasta itsestään, vikoineen kaikkineen. On tuotu esille koiran erityistarpeet, remmirähjäys, mutta ennenkaikkea se, ettei Rico tule toimeen toisten urosten kanssa, joka ei liene tuolle rodulle ollenkaan ihmeellinen asia. On myös tehty selväksi, että Ricosta halutaan kuulla myöhemminkin.

"Joudun haikein mielin luopumaan rakkaasta pojastani todella vaikeaksi äityneen allergian takia.. 1.4.2008 syntynyt uros amstaffi Dollcast my only one "Rico" etsii uutta LOPPU ELÄMÄN kotia. Geneettisesti ataxia-terve, ei iho-ongelmia tai muitakaan sairauksia.. Vain nartun kaveriksi tai ainoaksi koiraksi. Asuu tällähetkellä kerrostalossa, eikä ole mitään ongelmaa. Osaa olla työpäivien ajan yksin. Tarvitsee paljon aktiviteettia, koska on todella vilkas poika. Lasten kanssa ei hirveästi ole ollut tekemisissä, urosten kanssa ei tule toimeen ollenkaan. Hihnassa menee ihan nätisti, jos ei tule koiria vastaan, mutta remmiräyhäys alkaa heti jos koiran näkee.

Muuten ihana pakkaus kaikin puolin, tykkää köllötellä omistajan vieressä ja katsoo koira ohjelmatkin telkkarista..

Ricoa en kenelle tahansa luovuta.. vain osaaviin käsiin, jossa on kokemusta hieman vaikeammastakin rodusta.

Ei ongelma koira, remmiräyhäyskin varmasti lähtee, jos on "oikeat otteet".. Jatkossa haluan kuulla pojan kuulumisia ja ehkä joskus nähdäkkin, myös kasvattaja haluaa Ricosta jatkossa kuulla.
"
Tämä nuorimies, ei ollut ainut, eikä ensimmäinen, joka Ricosta kyseli. Omistaja sai hyvän kuvan tarjotuista olosuhteista; oma talo keskellä metsää, kaksi narttu amstaffia seurana. Nuoresta iästä huolimatta mies kuulosti pätevältä ja asiantuntevalta. Kasvattajankin kanssa mies oli yhteyksissä, kertoi olevansa hyvää pataa koiriensa kasvattajan kanssa ja että hänen äidillään on uros amstaffi...

Rico siis vaihtoi kotia 25.11.2010. Omistaja puolisonsa kanssa vei koiran uuteen kotiin ja heille jäi hyvä mieli sekä nuoresta miehestä, että paikasta. Vanhassa talossa oli remontti kesken, mutta päällisin puolin se oli siisti. Remontin takia omistaja ja puoliso eivät päässeet, kuin yhteen huoneeseen, mutta kaikki vaikutti silti hyvälle. Ricon tuontihetkellä talossa oli myös nuorenmiehen äidin omistama amstaffiuros, mutta mies kertoi, että äiti käy hakemassa koiran kotiinsa myöhemmin illalla. Omistaja vannotti, että uroksia ei saa laskea samaan huoneeseen ja mies lupasi, ettei näin varmasti tule tapahtumaan. Kasvattajallekin omistaja ilmoitti myöhemmin, että hyvän kodin on Rico saanut.

Reilua vuorokautta myöhemmin omistaja saa järkyttävän puhelun. Rico on metsälenkillä jäänyt kovaa ajaneen auton alle. Kuski ei ole pysähtynyt edes katsomaan mitä tapahtui, vaan jatkoi matkaa. Oman kertomansa mukaan nuorimies oli kantanut vertavuotavaa koiraa 4 kilometriä kotiin. Eläinlääkärikin oli soitettu, joka oli paikanpäällä käynyt toteamassa, että on myöhäistä tehdä mitään.

27.11.2010 koiran kasvattaja kirjoitti facebook-statukseensa "Ei sen näin pitänyt mennä,olet aina mielessä kaunis pikkuinen, joka aivan liian aikaisin lähdit ♥ R.I.P Dollcast My Only One, Rico ♥"  Tilapäivityksen kommentoinneista selviää, että koira on jäänyt auton alle ja kyseinen nuorimies jopa vastasi tähän kirjoitukseen. Kaikki on siinä uskossa, että Rico oli menehtynyt yliajon seurauksena ja tässä uskossa pysyttiinkin kolmisen viikkoa, kunnes tämän nuorenmiehen tunteva ihminen otti yhteyttä asianomaisiin ja kertoi, ettei juttu ole ihan kuvatulla tavalla mennyt.

Sitten alkaa varsin outojen tapahtumien vaihe...

 • Yksikään parkanolainen eläinlääkäri ei ole käynyt talossa toteamassa Ricon vammoja. 
 • Nuorella miehellä olikin kahden nartun sijasta kolme koiraa ja yksi näistä on uros. Hänen aijemmin kasvattajalle kertomansa "äidin omistuksessa oleva uros amstaf" olikin hänen omansa ja äitikään ei tainnut olla äiti, vaan ex-tyttöystävän äiti. Kaupan ehtona oli kuitenkin ollut, ettei Ricoa anneta kuin narttujen seuraan tai ainoaksi koiraksi. Tämä luki myös apulan ilmoituksessa.
 • Selviää, ettei talo ollutkaan nuoren miehen oma, vaan vuokrattu ja kun vuokranantaja ei saanut miestä kiinni, hän kävi paikan päällä ja totesi talon olevan karmeassa kunnossa: koiran ulosteita ja verta kaikkialla ja mies koirineen kadonnut. (kuvia talon kunnosta: Kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4)
 • Kasvattaja käy 18.12 parin koiraihmisen avustuksella paikan päällä. Rico löytyy matalasta haudasta, hiekkaa päällä vain 15 cm (<-HUOM! Linkki sisältää kuvamateriaalia, jota en suosittele herkille). Ruumis on täysin raadeltu ja huolimatta kovista pakkasista se ei ole edes täysin jäässä, kuten voisi kuvitella.
 • Asiasta tehdään rikosilmoitus ja poliisit tavoittavatkin miehen ja tarkastavat hänen koiransa, joissa poliisin mukaan ei ole moitittavaa.
 • Omistaja toimittaa Ricon ruumiin Eviralle tutkittavaksi
 • Nuorenmiehen kertomuskin muuttui. Rico ei olekaan jäänyt auton alle, vaan hänellä ollut toinen amstaffiuros on raadellut Ricon kuoliaaksi hänen ollessaan töissä. Koirat on kuulemma menneet ovien läpi ja toistensa kimppuun. Talossa ei kuitenkaan ole ainuttakaan rikottua väliovea.
 • Iltalehden jutussa 21.12 mies kertoo muunmuassa:" Tein heille heti selväksi, että minulla on myös uros ja he varmasti myös näkivät sen." ja "En tosiaankaan puhunut mitään mistään kolarista. Kerroin koiran kuolleen urosten tappelussa, mikä oli puhdas vahinko." Kasvattaja ja omistaja ei kuitenkaan olleet tietoisia toisesta uroksesta.
Minua itseäni henkilökohtaisesti on jäänyt vaivaamaan muutama asia:
Miksi valheet auton alle jäännistä?
Oliko Rico edelleen hengissä, kun sen väitettiin jo kuolleen?
Meinasiko jannu, että kun ilmoittaa koiran kuolleen, niin kukaan ei kaipaa, eikä ole kiinnostunut koirasta tämän jälkeen?
Miksi toisessa koirassa ei näkynyt jälkeäkään, jos se muka oli tappanut Ricon?
Olisiko sittenkin mahdollista, että Ricon on tappanut joku ihan muu koira, kuin kundin oma uros?
Miksi Ricon ruumis ei ollut jäässä kauttaaltaan, jos se kuoli 27.11 ja kaivettiin ylös 18.12? Väliin jää 21 päivää ja pakkaset oli tosi kovia silloin, voisi kuvitella, että amstaffin kokonen eläin ehtisi olla umpijäässä tuossa ajassa.
Ja jollei se kerrran ollut kokonaan jäätynyt, niin mikä Ricon todellinen kuolinpäivä oli? Tietysti voihan olla, että se on kuollut ja ei vaan ole haudattu, mutta kuka säilyttää raatoa lämpöisessä?

  Paljon kysymyksiä, mutta ei yhtään vastausta... Ehkäpä (ja toivottavasti) poliisit selvittävät tapahtumien oikean kulun, kuten myös Eviran tulokset, sillä koiran kasvattaja julkaisi tänään 7.1.2011 odotetun tiedon Ricon ryhmässä. Hän kirjoitti ryhmän seinälle seuraavasti: "Eviran raportti on valmis.Tutkinnallisista syistä sitä ei voida julkaista ennen oikeudenkäyntiä,MUTTA se kaikille tiedoksi että oikeudenkäynti todellakin tulee ja tämä raportti vahvisti sen minkä me sydämissämme tiesimme Ricon kuolema on ollut kaukana vahingosta!! Luulin ettei enää mikään voisi järkyttää enempää kuin jo tapahtunut ja kuultu mutta olin väärässä."

  Odotan todella tietoa, mitä raportti sisältää, ilmeisesti ei mitään hyvää, päätellen tuosta kasvattajan kommentista. Nyt toivon vaan voimia ja jaksamista sekä kasvattajalle, että omistajalle oikeudenkäyntiin ♥. Ilman heidän aktiivisuuttaan asia ei olisi koskaan ehkä tullut julki ja kaikille olisi jäänyt mielikuva, että Rico menehtyi yliajossa.

  Poliisi: Rico-koiran kuolemasta kohtuuttomia syytöksiä (Iltasanomat 4.1.2011) 
  19-vuotias koiranomistaja sai tuta eläinrakkaiden nettivihan (MTV3 4.1.2011)
  MTV3:n seitsemän uutiset (MTV3 4.1.2011) 

  Aikaisempia uutisia aiheesta:
  Koiransa urosten tappelussa menettänyt nuori mies ihmeissään: "Minut on uhattu jopa tappaa" (Iltalehti 21.12.2010)
  ”Lupaan selvittää asian perinpohjaisesti” (Sanomalehti Länsisuomi 21.12.2010)
  Lupaan selvittää asian perinpohjaisesti (Sanomalehti Länsisuomi 20.12.2010)

  Rico-koira kuoli oudosti - poliisi tutkii (Iltasanomat 19.12.2010)

  ☆:*´¨`*:☆:*´¨`*:.☆
  *MUOKS*
  7.1.2011 tekstistä pari väärin ollutta pikkujuttua Ricon omistajan toiveesta

  6 kommenttia :

  Bastard kirjoitti...

  "pakkaset oli tosi kovia silloin, voisi kuvitella, että amstaffin kokonen eläin ehtisi olla umpijäässä tuossa ajassa."

  Pieni koira tietysti jäätyy nopeammin staffi ei ol sieltä pienestä päästä, jäätyä sen ois tuossa ajassa kuitenkin pitänyt.
  Se on selvinnyt niukin naukin hengissä ekasta tappelusta ja sitä on pidetty siellä talossa, sitten on sanottu, että se on kuollut, kukaan ei kaipaa ja jos se selviää, voidaan jatkaa. Koira ei selvinnytkään, kun ei saanut oikeanlaista hoitoa ja apua, poliisitkin kiinostui asiasta, kuoli juuri ennen kuin poliisit tulivat ja ehdittiin "haudata"....

  Serene ja Venia kirjoitti...

  Niin, kun ei tapahtumien kulkua tarkkaan tunne.

  Koiran kasvattaja kirjoitti kuitenkin tuonne ryhmän seinälle "Ricon ruumis oli kaivettaessa jaloista vielä jäntevä ja ei kunnolla jäätynyt, vaikka tuolloin oli usean viikon ollut jäätävät pakkaskelit" eli varmaan hekin ovat miettineet kuolinaikaa. Kroppa ei nyt välttämättä jäädy pinnasta ytimeen asti, mutta kuvittelisi, että jalat olisi ainakin jo tönköt.

  Ilmeisesti se Eviran raportti on valaissut paljonkin ja siitä saapi sitten aikanaan tietää. Mie toivon ainoastaan kunnon rankasua sille jätkälle...

  Bastard kirjoitti...

  mitäs se on se tuntimäärä, ku kuollut eläin alkaa kangistua, enpä nyt muista, mutta siis luonnollinen jäykistyminen kropassa olis pitänyt tapahtua tuossa ajassa, olikohan se 6 tuntia

  Serene ja Venia kirjoitti...

  Kuolonkankeus alkaa ilmestyä ensimmäisen kuuden tunnin aikana, kehittyy täydelliseksi seuraavan kuuden tunnin aikana, pysyy seuraavat 12 tuntia ja alkaa hävitä seuraavan 12 tunnin aikana kertoo wikipedia

  Bastard kirjoitti...

  eiiiiiiii wikipediaa käytetä tiedon hakuun, se on niin täynnä väärää tietoa ja tämä on usein todettu :)

  Serene ja Venia kirjoitti...

  No eti sie tietokirjasta miten asia on, mie en moista omista.