maanantai 13. syyskuuta 2010

Dexterin leikkauspäiväTänää ois aika klo 13:00. Saapi herran miehuus lähtöpassit. Mä puollan sitä ihan satasella ja olen tyytyväinen, että omistaja suostuu moiseen. Hesarin "koiranelämää" blogissa olikin hyvin listattu asiaa:"Plussat:
- Juoksuajat eivät saa koiraa sekopäiseksi viikkotolkulla.
- Sen luonne rauhoittuu lisääntymishekuman osalta.
- Kivessyövän riski poistuu. Kivessyöpä on toiseksi yleisin urosten kuolinsyy.
- Uhittelu muille uroksille loppuu ennen kuin se on kunnolla edes alkanut. Eli ennen kuin siitä on tullut opittua käytöstä.
- Leikkaamattomat urokset eivät enää suhtaudu aggressiivisesti: ei tarvitse olla jatkuvasti sydän syrjällään pelkäämässä mahdollisia urosten välisiä tappeluita juoksuaikoina (ja muulloinkaan).
- Eturauhasvaivat loppuvat: jatkuva esinahan tulehduskierre katkeaa. Yli 60% yli 5-vuotiaisista leikkaamattomista uroksista kärsii jonkinlaisista eturauhasvaivoista. (lähde)
- Nirson koiran ruokahalu kasvaa.
- Keskittymiskyky paranee etenkin ulkona: koulutus saa uusia ulottuvuuksia.
- Koira ei ole kahden tunnin välein ovella uikuttamassa eikä se ulkona kisko lammikosta toiseen suu vaahdossa.
- Juoksuaikojen aiheuttama koiraa piinaava stressikierre lakkaa.

Miinukset:
- Luonteen muuttumista on vaikea ennustaa. Muuttuuko se alakuloiseksi ja flegmaattiseksi?
- Muut ennustamattomat negatiiviset vaikutukset luonteeseen.
- Leikkaus on peruuttamatonta.
- Liiallinen ruokahalu voi johtaa lihomiseen.
- Tietyn hajumaailman menettäminen: tietyt hajut ”katoavat”.
- Leikkaamattomien urosten astumisyritykset koirapuistossa.
- Leikkaus on aina riski: komplikaatiovaarat jne.
- Virtsankarkailu vanhemmiten. Tosin osaavan eläinlääkärin käsissä tämä riski on hyvin pieni.

Muita huomiota:
- Hormonipiikki ennen lopullista leikkauspäätöstä valaisee mahdollista luonteen muutosta ja muitakin vaikutuksia.
- Kaikki palveluskoirat leikataan: oletko nähnyt flegmaattista poliisikoiraa?
- Flegmaattisuus voi olla seurausta tylsyydestä eli ihmisten laiskuudesta eikä kastraatiosta. Koira tarvitsee älyllistä tekemistä ja aktiivista ulkoilua oli se sitten leikkaamaton tai leikattu.
- Onko kastraatiopelko tulosta joistakin myyteistä, joita ei voida tieteellisesti todentaa? (ks. enemmän myyteistä täältä).
- Liitetäänkö koiran seksuaalisuuteen joitakin inhimillistettyjä piirteitä, jonka vuoksi kastraatio näyttätyy pelottavassa valossa?"
Teksti on suora lainaus Koiran elämää-blogista

Toivotaan, että Dexukin rauhoittuu leikauksen myötä. Meillä likat alkaa olla aika väsyneitä selkään pyrkivään, leukojaan louskuttavaan, tyhjäkatseiseen ja kuolaavaan urokseen ja vaikka koittaa ehtiä aina tilanteen herraksi, niin Serene on nyt pariin otteeseen julmistunut sille oikein todella, sillä seurauksella, että Dexun poskessa on karvaton läntti ja otsassa ihan kunnon naarmu. Mutta kun ei tuo tokinainen testosteronihirviö edes välitä siitä. uudestaan vaan kimppuun.

Lenkilläkin huomaa, että se on taas löytänyt jonkun nartun pissaaman paikan, koska ei meinaa suostua liikkumaan, nelitassujarrutuksessa kuolaa, louskuttaa sitä suutaan ja nuolee maata O.o Olen kauhulla miettinyt, että mitä sitten, kun juoksuaikainen narttu tulisi vastaan. Mä varmaan nolona raahautuisin pojukan perässä just sinne minne se haluaisi.

Leikkauksista ihan muihin juttuihin...

Dexter on ollut koko ajan yhtenä porukassa, kun ulkona käydään. Olin sitä mieltä, että se tarvii paljon liikuntaa, mutta yhden aikuisen taloudessa, kun on opiskelua, lapset ja muut arjen kuviot on vaan mahdotonta repiä joka koiralle erikseen se kahden tunnin lenkki. Siispä ukkeli on kulkenut ne lenkit meidän mukana ja toki alkaa liikunta purra, se on rauhoittunut melkoisesti.

Tänään sitten ajattelin, että kun saatan Pipsan kouluun, niin otan Dexterin mukaan ja opetellaan vähän sitä nätisti kävelyä ja "Seis" sanaa. Se on juuri hyvä pätkä, ei kauheasti liikennettä, oppimisen kannalta optimaalisen pituinen (menee n. 15 min.) ja sopivasti ihania puskia, joita olisi kiva päästä haistelemaan.
Tällä kertaa sitten pyrittiin siihen, että ei yhtään vetämistä. Poika olikin rauhallisempi ilman tyttöjä ja käveli melko nätisti. Välillä meinasi keskittyminen herpaantua, lähistöllä oleva toinen koira vähän haittasi ja ne puskien ihanat tuoksut, eli joutu tekee vähän mutkaa, että se huomaisi taas minut, mutta kaiken kaikkiaan se oli ihan hyvä suoritus.
Ja koska herra joutui ajattelemaan, niin on siitä asti maannut omalla sohvatuolillaan hiljaa, ihan räkä poskella. Kyllä opiskelu on voimia vievää :DD


Omistajakin kävi eilen moikkaamassa haukkua ja olin tyytyväinen, että hän noudatti ohjeitani, eikä kiinnittänyt Dexteriin mitään huomiota sen vouhkatessa ja hyppiessä. Olen ottanut nyt sen kanssan sen kanssa, joka omienkin kanssa on ollut käytössä, että ei katsekontaktia, ei puhetta, eikä kosketusta, ennen kuin koira rauhoittuu, sillä en halua (varsinkaan Dexterin kohdalla) tukea sitä hössöttämiskäytöstä. Kun siihen otta kontaktin, eli antaa palkkion vasta, kun se käyttäytyy rauhallisesti, niin uskon että se johtaa nopeammin tuloksiin, kuin kieltäminen.

Sellaista tällä kertaa...

Ei kommentteja :